Labels

rings (54) earrings (50) necklace (21) wirework (11) tutorial (10) bracelets (7) what about (3) CRAFT SHOW (2) DIY (1) brick stitch (1)

Thursday, December 8, 2011

Ходили ви се по нужда?


Човек не е голям колкото мечтите си, а колкото лайното си!

Казват че степента на цивилизованост на един народ се измерва с отношението към собствените си нечистотии. Ако в древността тоалетните са били част от публичното пространство  - място за срещи и разговори, то през средновековието, християнството дълбоко наранява отношението на човека към собственото му тяло. Тялото трябвало да се потиска и умъртвява,  за да се възвиши душата, всичко което влиза и излиза от него  е греховно и е постоянно напомняне за първородния грях.  Ранно християнски теолози обаче се питали, след като човекът е създаден по Божие  образ и подобие, следва ли от това че Господ е отделял фекалии???  И това се оказало толкова сериозен проблем, че трябвало да се решава с вселенски събор. Там приели догмата, че Адам и Ева били съвършени същества по подобие на Бог, но с извършването на първородния грях, освен че са изгонени от Рая и станали смъртни, за капак получили и комплект черва… Помня, Милан  Кундера споменава за гностика Валентин, които твърдял, че Христос е ядял и пиел, но не се е изхождал. Християнството белязва и съвременните идеи, че колкото по-далеч и невидимо е лайното от тялото, толкова си по цивилизован.(По тази логика българите сме едни от най-цивилизованите народи с феномена - външната тоалетна. Нали така? Не сереш в съседната стая!).
Съжалявам , че още с втория си пост засягам фекалната тема, но напоследък все ми се случват странни неща. Атина. Любимият за всички туристи площад Синтагма, опъстрен с кафенета, хотели и магазини…  Ходиш, гледаш, снимаш, ядеш местни деликатеси, но когато стане нужда да се посещава тоалетна, любезността на гърците изведнъж изчезва.  Няма нищо по ужасно да ти се доходи по нужда на чуждо място. Накъдето и погледнеш, тоалетни няма, дори от онези химическите, дето правят биологичния продукт лайно -  химически отпадък. Нищо! Типота. Свиваш крака и се оглеждаш напрегнато… Изведнъж блясва  логото на Макдоналдс. Точно на ъгъла на площад „Синтагма” и улица „Ерму”. Сещаш се че, в световната  експанзия на Макданоладс има и нещо хубаво. Освен, че имаш Абсолютното Право да  ядеш един и същ чийзбъргър навсякъде по света, имаш и Абсолютното Правото на достъп до тоалетна. Да, ама не и в Гърция!!!!… Тук първо трябва да си купиш чийзбъргър и заедно с касовата бележка получаваш купон за безплатен достъп до тоалетната. С бар код, който специален чип разчита и се отваря така заветната врата. Без майтап! Левче – кефче! Както се казва 2 в 1 - хем си хапваш, хем се облекчаваш… Когато си на зор, обаче, нямаш време да се информираш за тези тънкости на гръцката търговия. Изстрелваш се надолу по стълбите и какво… Сезам е затворен!!!!! Едно усмихнато циганче ти обяснява, че първо трябва да си купиш нещо за едно евро (помните ли  рекламата Еuro deals in McDonallds? – това са имали пред вид).  „Но”, още по-усмихнато ти казва циганчето и развява така заветния купон, - „ако снесеш нещо - ще те пусна!” Аз съм късметлийка, говоря гръцки и го разбрах, но майка им жална на чужденците!... Следва нервно бъркане по джобовете и една монета от 20 цента пада в ръката на циганчето и… Сезам отвори се!  Баси! Да им го таковам на Валентин и на всички като него, от които тръгва идеята че трябва да се изкарват пари от човешките нужди, щото били греховни и трябва да си плащаш на някой да те освободи от тях!!!!!! Това е  нарушаване на всички права – конституционни, човешки и вселенски ако щете!!!!!!  
Но историята не свършва до тук. Има и още нещо, което разговорниците по чужди езици не включват, а си е направо жизненоважна информация. Представете си следната ситуация. В чужбина сте, стигнали сте до така заветната тоалетна, след дълго и много напрегнато лутане. И когато сте по средата на сладкото освобождение, някой чука на вратата…  На български обичайният отговор е „Заето”, но ако трябва да го преведеш на гръцки се получава „апасхолименос” (απασχολημένος). С други думи, докато го кажеш, другият вече ще е влязъл. Но гърците са умни хора и разбират сложността на собствения си език и в този случай казват „Алос” (άλλος) – друг. Чудесно, ама като не знаеш какви са езиковите правила, а и тях не ги пише по учебниците. Това са знания, които се придобиват с опит.  Обикновено, с много лош опит. Та чука се на вратата и … или измучаваш нещо в отговор, поне да разберат, че е заето или както аз, която страшно се панирам в такива ситуации, казах едно плахо „Да?”…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...